עבודה בגובה נחשבת לאחד מהענפים המסוכנים בתעשייה, בו אחוז הנפגעים והתאונות הקטלניות הוא בין הגבוהים. בכל רחבי העולם וכך גם בארץ, נלחמות הרשויות והממשלות בתופעה המצערת ומחוקקות חוקים ותקנות מחמירים בעניין. אצלנו בישראל משרד העבודה והתמ"ת הוא הגוף האחראי לתקנות העבודה בגובה, כמו גם לתקנות על ציוד בטיחות לעבודה בגובה, המסבירים מהם כללי הבטיחות הנדרשים לעבודה שכזו.
מהן תקנות העבודה בגובה?
תקנות העבודה בגובה כוללות התייחסות לכמה מרכיבים, כמו למשל השימוש בציוד לעבודה בגובה, בעלי התפקידים השונים בפרויקטים, אתרי עבודה, קורסי הכשרה מקצועיים ועוד, לכל אלה ישנן תקנות ספציפיות לגבי כיצד ואיך לעבוד בגובה בצורה בטוחה ובטיחותית. מהן התקנות? לפניכם העיקריות שבהן:
מהי עבודה בגובה?
- עבודה על סולם (לא הסולם הביתי שיש לכולנו).
- עבודת סל (להרמת אדם) מנופי.
- עבודה על פיגומים נייחים או ניידים / קונסטרוקציות / במות הידראוליות.
- עבודה על גגות מבנים.
- עבודות גיזום עצים.
- עבודה בתחום הבידור – עבודה בהקמות תפאורה/ במות/מערכות הגברה ותאורה בגובה.
בהמשך להגדרת עבודה בגובה, ממשיך מסמך התקנות ומתייחס גם להכשרה הנדרשת לעבודה בגובה ומציין כי הכשרה לעבודה בגובה חייב לבצע כל מי שעובד בעבודה שכזו, תוך התנסות מעשית בתקופת ההכשרה שנמשכת כ- 10 ימים בממוצע. את הכשרת העובד יבצע אדם / מוסד אשר קיבל הסמכה לנושא מטעם משרד העבודה והתמ"ת, ובאחריותו של המעסיק לוודא כי לאדם / מוסד המבצע את ההכשרה אכן ישנן התעודות והאישורים הנדרשים. עם תום תקופת ההכשרה יקבל העובד רישיון עבודה מוסדר לעבודה בגובה המגיע עם תוקף פקיעה עתידי, אותו עליו לחדש בכל פעם טרם פקיעתו ע"י קורס ריענון רלוונטי לתחום העבודה הספציפי של העובד.
**מעל כל אלו חשוב לציין כי במידה ויימצא העובד ללא רישיון עבודה בגובה בתוקף, אזיי יבוטל גם ביטוח העבודה שלו, תוך הטלת קנסות וסנקציות אחרות (במקרים מסוימים אף פתיחת תיק פלילי).
ציוד בטיחות לעבודה בגובה
על מנת לדייק את התקנות לעבודה בגובה, חידד משרד התמ"ת גם בעניין הציוד בטיחות לעבודה בגובה, שכן, עבודה בגובה אינה זהה לכל עובד בגובה, כמו למשל: ישנו עובד לניקוי חלונות ברבי קומות ועובד קבלן חשמל שעולה בתוך סל עם מנוף לתיקון כבלי מתח גבוה, או עובדי בניין שעובדים על פיגומים נייחים/ ניידים וכדומה, לכל אחד מאלה ישנו ציוד לעבודה בגובה שמתאים לתחום העבודה שלו.
בין פריטי הציוד לעבודה בגובה נוכל למצוא:
- רתמת בטיחות לעבודה בגובה – זוהי רתמת בטיחות אשר נכרכת סביב פלג הגוף העליון ואגן הירכיים. הרתמה נועדה לבלום נפילות ולספק אחיזה יציבה לעובד בגובה.
- אביזרי קשירה- כהשלמה לרתמת הבטיחות, ישנם אלמנטים נוספים המחברים את הרתמה לוו עגינה המקובע למבנה הראשי, כך תיבלם הנפילה והעובד יישאר תלוי באוויר, ובטוח.
- חבלים לאבטחה (חבל מיקום ותמיכה) – כפי שעושים מטפסים מקצועיים הנעזרים בחבלים חזקים ובעלי תקן לגלישת סנפלינג בטיחותית, כך גם בעבודה בגובה.
- קסדת מגן לראש– הקסדה נועדה להגנה מפני פגיעות ראש באתרים שונים בה נעזרים בעיקר בעבודות בנייה, גלישת חבלים וכדומה. את הקסדה יש להדק בעזרת רצועת הסנטר ואין להיכנס לאתר העבודה בלעדיה.
- רשת בטיחות- הסכנות לנפילה מגובה בעת העבודה קיימות תמיד ועל המעסיק למזער אותן ככל הניתן ולכן, בנוסף לאמצעי הבטיחות והאבטחה של העובד, על המעסיק להתקין רשת בטיחות ייעודית לעבודה בגובה אשר תבלום את נפילת העובד ופציעתו.
לסיכום
נסכם ונדגיש כי, תאונות עבודה בכלל ועבודה בגובה בפרט אינן קורות, הן נגרמות! ולכן על כל אחד מהעובדים בתחום, הן המעסיקים והן העובדים, לדרוש כי כלל תקנות הבטיחות לעבודה בגובה ימולאו באופן מלא ומקצועי, העומד בכל הסטנדרטים המחמירים ביותר!
למידע ובירורים בנושא ציוד הבטיחות לעבודה בגובה שאנו משווקים בחברת עמוס גזית בע"מ, צרו עימנו קשר באמצעות מילוי הטופס המקוון או התקשרו למחלקת הייעוץ טכני שלנו